Nieuwsbrief Zorg en Welzijn oktober 2014
Kwartjes en dubbeltjes
Maarten de Haan

Door Maarten de Haan, senior consultant en voormalig re-integratieconsulent

Experts op het gebied van re-integratie, schuldhulpverlening en maatschappelijke begeleiding keken al langer meewarig naar “Een dubbeltje op zijn kant”. Nu blijkt boegbeeld Annemarie van Gaal ook twijfels te hebben over de gehanteerde aanpak.

In dit televisieprogramma, waarin gezinnen met schulden worden bijgestaan, missen de professionals één aloude hulpverlenings-wijsheid: je kunt iemand met problemen pas ècht helpen als die bereid is harde feiten onder ogen te zien en wensen bij te stellen.

Niet dat de beide presentatoren en gelegenheidshulpverleners, Annemarie van Gaal en John Williams, het hart niet op de juiste plaats zouden hebben. Of dat het hebben van schulden geen groot probleem zou zijn in Nederland.

Voor mijn werk sta ik soms op banenmarkten van het UWV Werkbedrijf voor werkzoekenden met een uitkering, vorige week nog in Leiden. En ik kan u zeggen, sommige mensen zitten behoorlijk in de knel…

Misschien kan ik wat er mankeert aan “Een dubbeltje” het beste illustreren door te verwijzen naar een ander RTL-programma, namelijk “Help, mijn kind is te dik!”.

Daar was te zien hoe een tiener met fors overgewicht, dankzij een afhankelijkheid aan junkfood en gamen, tot fysieke inspanning werd bewogen. Zijn ouders reden hem met de auto naar een fitness-studio, waar hij door een –door de omroep betaalde- persoonlijke trainer werd gecoacht.

Lees meer

 
Over Matchpartner

Matchpartner Zorg en Welzijn is een gespecialiseerd kwaliteitsbureau op het gebied van Werving & Selectie, Detacheringen, Mobiliteit, Advies en Projecten.

Door het inzetten van onze jarenlange ervaring en ons grote landelijke kandidatenbestand kunnen wij snel en kundig invulling geven aan tijdelijke en structurele personeelsaanvragen voor organisaties binnen de Zorg en Welzijn.

Is uw interesse gewekt?

Bezoek dan ook eens onze website 

Van Gaal over bijstandsmoeders

Annemarie van Gaal weet dat het budget van een alleenstaande bijstandsmoeder "geen vetpot" is, maar begrijpt ook waarom de motivatie om te gaan werken soms ontbreekt. Lees meer

Dramatiseren schulden werkt averechts
Besparingsdeskundige Marieke Henselmans bekritiseert het dramatiseren van de geldproblemen van gezinnen op televisie. Lees meer
Make-over werklozen 'American Style'

Werkloze moeder Amanda wordt geholpen aan een "money-money-money-money look". Bekijk het filmpje

Participeren is gewoon gezonder

Volgens een Themarapport Volksgezondheid is het puur eigenbelang om in de maatschappij te participeren Lees meer

Praktijkvoorbeeld: schuldhulpverlening in Arnhem

"Als een klant zich meldt, kijken we eerst wie hij is, wat hij kan en hoe hij dat zo veel mogelijk zelfstandig kan", vertelt schuldhulpverlener André Moerman Lees meer